Oznanila za 2. nedeljo med letom 2023

 

Nedelja je steber našega življenja v veri. Kako pomembno je, da odkrijemo tudi druge oblike praznovanja nedelje. Kakor BOŽJA BESEDA RAZŠIRJA NAŠA OBZORJA, tako nam praznovanje nedelje govori, naj se ne zapiramo v svojo človeško dejavnost ampak Bogu damo priložnost, da deluje v nas in po nas. Tudi tako nas Gospod vodi iz smrti v življenje. Nedelja je čudovit dan za premislek.

 

Tudi to nedeljo VABLJENI V NEDELJSKO ŠOLO. Ta šola je za vse nas priložnost, da svojemu verskemu znanju dodamo nek drobec verskega znanja. Del nedeljske šole je tudi srečanje ob kavi. Vesel sem pogovora med nami. Bogoslužje v cerkvi nam omogoča globoko doživetje občestva in Boga, ne omogoča pa nam konkretnega človeškega srečanja. 5 minut srečanja ob kavi ali brez nje je lahko marsikomu lepa spodbuda za to, da je občestvo nekaj čudovitega.

 

VELIKA ZAHVALA gre g. županu MOK g. Alešu Bržanu in Zavodu za spomeniško varstvo Piran, da so nam bili pripravljeni prisluhniti glede ureditve občinske zemlje pred našo cerkvijo. Želeli smo si, da se dostop izboljša predvsem zato, da bi olajšal pristop starejšim. Naš samostan je dal kamnite plošče, javno podjetje Marjetica pa je dela izvedel. Hvala tudi vsem, ki so kakorkoli pripomogli k temu, da že to nedeljo lažje vstopamo v to našo čudovito cerkev.

 

V torek ob 19. uri bo spet SERAFINSKA POBOŽNOST IN PRILOŽNOST ZA SPOVED. Zberemo se v Antonovi kapeli in se bomo poklonili dobremu Bogu, ki nam je dal sv. Antona Padovanskega. Premišljevali bomo ob spisih sv. Antona in imeli pripravo na spoved. Po tem bo priložnost za spoved, kdor želi.

 

V sredo 18. 1. začnemo TEDEN MOLITVE ZA EDINOST KRISTJANOV. Ta molitev je danes še kako potrebna. Tudi zlo, ki se širi v Ukrajini bi se morda ne začelo, če bi bili kristjani bolj prodorni in edini. K edinosti se bomo spodbujali pri svetih mašah.

 

Hvala vam, KER DARUJETE ZA SVETE MAŠE. Veliko lažje je, če se za svete maše dogovorimo nekaj tednov vnaprej. Vaše mašne namene spoštljivo sprejemam in jih z vero položim na oltar. Spodbujam k temu, da bi pri mašah prosili tudi za potrebe živih; bodimo pa tudi prilagodljivi glede datumov, saj pri vseh mašah molimo za vse potrebe in vse pokojne. Tudi tako rastemo v veri in znanju.

 

Zelo sem hvaležen vsem, ki SE TRUDIJO ZA LEPO PETJE PRI BOGOSLUŽJU. Pri sveti maši imamo nekaj možnosti za to, da svojo vero izrazimo. Tišina, drža, petje, odgovarjanje, stisk rok, darovanje darov in še kaj. Zelo pomembno te izraze vere okrepimo. Nekoč sem na Bavarskem doživel, da so vsi strumno prepevali. Ko sem vprašal, kako to, so rekli: Petje in odgovarjanje je naša pravica!

Hvala vam tudi, če pri darovanju v cerkvi pomislite tudi na to, da lahko iz zbranih sredstev dam vsaj manjši dar in potne stroške organistom.

 

Vsakdo od vernih si lahko IZBERE V CERKVI SEDIŠČE, ki mu ustreza. Prvi pomen je, da se počutimo sprejeti od Boga in bližnjih. Lepo pa je, če smo zbrani v sprednjem delu cerkve. Morda bomo s tem še bolje začutili pomen občestva. Hvala vam, če boste lahko upoštevali to željo.

 

Če želite prejemati OZNANILA PO ELEKTRONSKI POŠTI, nam lahko napišete svoj naslov elektronske pošte. Lahko ga (čitljivo!) napišete na list in oddate v zakristijo ali nabiralnik, ali pa se na novice prijavite na spletni strani.

 

V pogovorih sem zasledil, kako se v naše življenje pretkano vrivajo RAZLIČNE DUHOVNE PRAKSE. Omenjanje energij, izvajanje joge, reikija, razne dvomljive bioenergetske in druge magične prakse so lahko zelo nevarne. Hudič si utira pot v naše srce po lažnivi poti in z izgovorom, da to ni nič hudega. Morda kdaj najdemo priložnost za pogovor o tem. Bodimo pogumni. Če nam kdo ponuja take stvari je vedno zelo priročna beseda: NE!

 

Konec meseca (25. 1. ob 17. uri) se bomo prvič po videokonferenci skupaj PRIDRUŽILI BIBLIČNI ŠOLI. Vabljeni, da se med seboj spodbudimo.

 

Pojavila se je možnost, da bi PARKIRALI NA NAŠEM DVORIŠČU, NAMESTO, DA PLAČUJETE PARKIRNINO. Vsaj poskusimo lahko. Kdor želi, se naj oglasi pri meni. Vesel bom, če se bo izkazalo, da vam lahko olajšam vaše poti.

 

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več