Oznanila za 31. nedeljo med letom 2023

Danes je ZAHVALNA NEDELJA. Hvaležnost pa je v samem temelju naše vere. Hvaležnost ni samo kratkotrajno čustvo, ampak izhaja iz dejstva, da želimo do Boga gojiti temeljno hvaležnost. Vemo, da nam je Bog dal v življenju največje darove. Dar vstajenja od mrtvih, ki ga praznujemo ob nedeljah, nas spodbuja v držo hvaležnosti, saj je to prvi dar, na katerem slonijo vsi darovi.

 

Pri NEDELJSKI ŠOLI bomo tokrat spregovorili o tem, zakaj smo ljudje na svetu. Katekizem v 67. točki spregovori prav o tem. Po katehezi prav vse vabim v atrij. Dragoceno je, da se srečamo. Za to srečanje potrebujemo resnično malo časa, a te kratke minute gradijo.

 

Ob nedeljah še posebej čutim, kako lepo je lahko bogoslužje, če je pri njem dejavno sodelovanje. Lepo PETJE, razločno BRANJE in TIHOTA pred in po sveti maši zares ustvarita dejavno okolje, kjer se odraža odnos do živega Boga. Za vse to si moramo dejavno prizadevati, a Bog nas v obilni meri nagradi s svojim blagoslovom.

 

V ponedeljek ob 19. uri BO SVETA MAŠA. Vabljeni, da skupaj počastimo Gospoda. Pred sveto mašo bo rožni venec.

 

V torek vabljeni, da se v pobožnosti v čast SV. ANTONU poglobimo v modrosti tega pomembnega Frančiškovega brata. Po pobožnosti bomo nadaljevali duhovni večer s SPOKORNIM BOGOSLUŽJEM. Vsakokrat ob branju enega izmed psalmov ali odlomkov Svetega pisma premišljujemo naše mesto pred Bogom in si sprašujemo vest. Po tem bo priložnost za SVETO SPOVED. Po spokornem bogoslužju bo možnost za spoved. Ob tem bomo izpostavili najsvetejše za TIHO ČEŠČENJE. Ob 20. uri bo sveta maša, ki jo oblikujejo študentje. Vabljeni smo vsi, tudi kot molitev za mlade.

 

Četrtek, 9. novembra, bomo posvetili MONALDU KOPRSKEM. Ta pomembni mož je del svojega življenja izjemno dejavno preživel v našem mestu Kopru. Ob 17. uri bo v naši galeriji kratek MONALDOV SIMPOZIJ, ob 19. uri bo v cerkvi sv. Frančiška na Martinčevem trgu sveta maša. Ta večer pri sv. Ani ne bo svete maše. Mašni namen tega večera bom opravil pri maši pri sv. Frančišku. Vabljeni, da se pridružite premišljevanju življenja in dela tega izrednega moža.

 

Petek bo potekal po ustaljenem urniku. Od 17. ure naprej vabljeni k SVETI SPOVEDI, ob 18.25 bo rožni venec in ob 19. uri SVETA MAŠA.

Po sveti maši vabimo vse člane FRANČIŠKOVEGA SVETNEGA REDA, da se zberemo v Monaldovi dvorani na rednem srečanju. 

 

SOBOTNI VEČER je namenjen sv. Ani in njeni hčerki sveti devici Mariji. Ti dve nas pripravljata na nedeljo, ki je osrednji dan naše vere. Pri maši bomo počastili sv. Martina, ki je pomemben svetnik v naših krajih. Po maši se bomo zbrali na samostanskem koru za oltarjem, molili bomo večernice in nato v procesiji počastili sveto Ano. Hvala, ker ta večer postaja vse bolj naš dragoceni biser.

 

Naslednja nedelja je NEDELJA UBOGIH. Ubogi so danes ljudje, ki trpijo na mnoge načine. To nedeljo je papež Frančišek še posebej namenil, da bi premišljevali o ubogih. Pri nas iščemo način, kako bi lahko ob torkih bolj poudarili duhovnost sv. Antona, ki je je ubogim naklonil veliko svojega časa. Morda se čutite poklicane za kakšno dejavnost ljubezni do ubogih?

 

Nakaj se vas je že prijavilo za PARKIRANJE OB NEDELJAH. Po maši vas lahko vpišem za parkiranje. Potrebujem vašo mobilno telefonsko številko telefona, ki ga boste imeli pri sebi, ko boste prišli k sv. Ani.

 

FRANČIŠKOVA DUHOVNOST nas vabi, da bi jo zaživeli. V tem sodobnem času je zares dragoceno, da bi nam bila ta duhovnost v dodatno spodbudo v življenju po evangeliju. Če vas Bog kliče k življenju po vzoru sv. Frančiška, vas vabim, da se pogovorimo o možnih korakih.

 

Hvala vam za VAŠE DAROVE. Čeprav se trudim, da bi bilo življenje te hiše kar se da racionalno in skromno, pa so stroški vrtoglavi, so pa tudi stvari, ki jih je nujno potrebno postoriti. Zato je tako dragoceno, da nam stojite ob strani tudi s svojimi darovi. Darove, posebno, če so večji, lahko oddate tudi osebno meni.

 

OB ZAHVALNI NEDELJI: hvala vsem, ki se trudite v tem svetišču. Vsem, ki skrbite za lepoto bogoslužja s pomočjo pri oltarju, branjem božje besede; vsem, ki preberete ta oznanila, da smo preko njih povezani; hvala vsem, ki čistite to svetišče, pripravite prigrizek in kavo; vsem, ki darujete, da lahko pokrijemo stroške te hiše. Hvala vsem, ki darujete za svete maše. Veliko dela mnogi opravijo tudi na vrtu in ob hiši.

Posebna hvala pa vsem, ki skrbite za duhovno podobo te skupnosti. Ko z molitvijo in spoštljivostjo govorjenja oblikujemo svojo skupnost, je to pravo Božje delo. Hvala!

 

Hvala, da smo povezani v veri in ljubezni do sv. Frančiška!

 

p. Bogdan Rus

5. november 2023

Obiščite nas

Zelo veseli bomo, če nas obiščete v središču Kopra, si ogledate obnovljeni samostan in se ustavite v cerkvi. Z veseljem vas pričakujemo.

Dobrodošli!

Kako do nas?

Urnik bogoslužja

Nedelje:
9.00 in 11.00

Delavniki:
ob 19.00
(glej sprotni koledar)

zgodovina

Zgodovina frančiškanske prisotnosti v Kopru je dolga in sega v same začetke reda, saj so prvi bratje prišli v mesto že kmalu po Frančiškovi smrti. Leta 1229 ga je verjetno obiskal sv. Anton Padovanski in tukaj ustanovil prvo skupnost bratov ...


Preberi več